Twee op de drie woningbranden ontstaan door menselijk handelen. Wil je ons helpen het risico op brand te voorkomen? Bij jezelf, maar zeker ook bij één van de grootste risicogroepen bij brand: senioren. Help ons mee brand en de heftige gevolgen daarvan te voorkomen bij je (groot)ouders, de oudere buurvrouw of een minder mobiele buurtbewoonster.
Vaak zijn er al signalen voordat het echt mis gaat. Zie je gevaarlijke kookgewoonten, een eerdere brand, brandplekken van sigaretten en dergelijke? Wees dan extra waakzaam en spreek de oorzaak van deze ‘kleine ongelukjes’ met elkaar door. Je kunt zelf het risico op brand voorkomen!
Dit kan bijvoorbeeld een vlam in de pan zijn, of een pannenlap of theedoek die vlam heeft gevat. Let op de signalen hiervan, bijvoorbeeld op kleding of het tapijt.
Deze brandplekken zijn te zien op bijvoorbeeld kleding, tapijt of beddengoed. Volle asbakken naast het bed wijzen ook op een brandgevaarlijke situatie.
Staat de kookpit nog aan? Is de waterkoker op het fornuis achtergelaten? Of ligt de keukenrol te dicht bij de vlampitten?
Te veel spullen in een woning blokkeren de vluchtweg. Ook maken deze spullen de kans op brand groter. Als ze te dicht bij een elektrische verwarming of een kachel staan kunnen ze vlam vatten en kan een brand zich snel verspreiden.
Blijft de elektrische deken ’s nachts aan? Staat het strijkijzer nog aan? Ook als men het huis verlaat? En de wasmachine? Allemaal situaties die de kans op brand vergroten.