Brand verspreidt zich razendsnel. Vaak hangt er al binnen een paar minuten een dikke rook die uiterst gevaarlijk is. De bekende trap, hal of overloop zijn dan onherkenbaar en door de dikke giftige rook soms niet meer bereikbaar. Lukt vluchten om wat voor reden niet? Blijf dan in de ruimte zonder rook. Sluit de binnendeur, dek zo mogelijk de kieren af met een vochtige handdoek en maak de brandweer kenbaar waar je bent.

Zorg ervoor dat je weet wat je te doen staat bij brand. Maak een vluchtplan en bespreek dit met alle bewoners.

Om veilig te vluchten bij brand is het belangrijk om goede keuzes te maken. Blijf daarom vooral rustig. Door het vluchtplan vooraf te oefenen, ben je goed voorbereid.

Bij brand is het belangrijk om je partner, huisgenoot of huisdier te waarschuwen.

Door vooraf je vluchtroute te bedenken, verlies je geen tijd als er echt brand is. Zorg dat er geen spullen op de trap liggen of in je hal, die in de weg staan als je wilt vluchten.

Sluit de deur achter je zodat je de rook en de brand achter je laat.
TIP: Bewaar je huissleutel altijd op een afgesproken vaste plaats bij de buitendeur, zodat je deze niet hoeft te zoeken.

Als jij en je huisgenoten samen naar één afgesproken plaats buiten vluchten, weet je of je huisgenoten veilig zijn.
TIP: Je verzamelplaats kan bijvoorbeeld een lantaarnpaal of boom zijn.

Bel de hulpdiensten als je jezelf in veiligheid hebt gebracht. Indien je niet zelf kunt vluchten, sluit alle tussendeuren, bel 112 en laat de brandweer weten waar je je bevindt in huis.

TIP: Als je mobiele telefoon naast je bed ligt, kun je deze meenemen als je naar buiten vlucht.

Oefen je vluchtplan

Door het vluchtplan vooraf te oefenen, ben je goed voorbereid. Dat maakt het makkelijker om bij brand rustig te blijven en goed te blijven nadenken.

1. Test je rookmelder

Je oefening begint met het testen van je rookmelder, zodat je zeker weet dat je gewaarschuwd wordt als er echt brand is. Test je rookmelder regelmatig, bijvoorbeeld elke eerste maandag van de maand als de sirene gaat.
TIP: Druk de testknop in met een paraplu of bezemsteel.

2. Sluit je ogen

Bij brand belemmert de dikke, giftige, zwarte rook het zicht. Probeer bij het oefenen van je vlucht uit huis je ogen te sluiten. Zo merk je hoe ingewikkeld het is om je vluchtweg te vinden als je door dikke rook niets meer kunt zien. Oefen je vluchtroute voor de veiligheid met je partner, buurman of familie. Deze loopt voor je uit om je te helpen als dat nodig is.